[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iFi
    Elegance
    • 2012
    • 906

Zamieszczone przez EBP
    nie oglądałem pod lupą całego auta przy odbiorze - durny byłem i im zaufałem
    aaa... no dobra, będę miał się na baczności... nie ma to jak zaufać ASO, przecież nie ma co zakładać, że będą działać na nasza szkodę :twisted:

Tak czy inaczej czekam niecierpliwie na wymianę. Ciekaw jestem na co mi wymienią. Niestety jak się umawiałem na wymianę to nie z osobą z działu serwisu i nie bylem w stanie dowiedzieć się o szczegóły poza faktem, że przyznano wymianę (wow)...

Komentarz

• partyman
      Classic
      • 2012
      • 2

Ja 2 miesiące temu odbierałem Toura.

Byłem przed zakupem w TMT Wrocław i pytałem o problem sprężyn i w jaki sposób temat załatwiają.
      Sprzedawca po konsultacji z serwisem odpowiedział: 'ich to nie obchodzi... problem gazu ... tak może być...'

Podziękowałem i kupiłem gdzie indziej.
      'Premią' za butę i brak zdolności do jakichkolwiek negocjacji powinien być docelowo brak klienta.

Komentarz

• iFi
        Elegance
        • 2012
        • 906

Zamieszczone przez partyman
        Byłem przed zakupem w TMT Wrocław i pytałem o problem sprężyn i w jaki sposób temat załatwiają.
        Sprzedawca po konsultacji z serwisem odpowiedział: 'ich to nie obchodzi... problem gazu ... tak może być...'
        Chyba większość salonów i ASO ma podobne podejście i dodatkowo jeszcze ściemnia.

Ja prawie kupiłem Toura z LPG ale w innym ASO niż TMT. Przed ostateczną decyzją pytałem sprzedawcy czy mają takie problemy ze sprężynami o jakich się słyszy... Oburzył się strasznie twierdząc, że na forach siedzą sfrustrowane dzieciuchy, którym się w głowach poprzewracało i nie mają co robić. Dodał, że ich kolega ma taką skodę i jechał na wakacje zawalony i zupełnie nic nie siadło. Swoja drogą oni tam prywatnie chyba wszystkie modele mają... jak bym kupował Superbe za 200kzł to pewnie też by mieli identyczny.

Komentarz

• bishop
          L&K
          • 2012
          • 1430

Zamieszczone przez iFi
          ... Oburzył się strasznie twierdząc, że na forach siedzą sfrustrowane dzieciuchy, którym się w głowach poprzewracało i nie mają co robić.
          I nie dałeś w zęby ...Ty to masz nerwy , Gbyby nie fora to 90% z nas myślałoby że to tylko jego auto oklapło 8) asowcom to nie na rączkę.

Ja szybko siadą BE, ...bo bym się od razu na drugą wymianę umówił :diabelski_usmiech ,nie żartuję

Komentarz

• PPrzemek
            Drive
            • 2012
            • 87

iFi, nie tylko, że ściemniają, ale nawet wmawiają, że przy zamówieniu trzeba było poprosić sprzedawcę o notatkę, że będą potrzebne sprężyny przystosowane do gazu...
            Pozdrawiam
            Przemek

Komentarz

• bishop
              L&K
              • 2012
              • 1430

Faktycznie jak ktoś nie poprosił sprzedawcy , to ten mógł się niezorientować ,że sprzedaje samochód z instalacją lpg :los , ...dokładaną w jego ASO

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez bishop
                iFi napisał/a:
                ... Oburzył się strasznie twierdząc, że na forach siedzą sfrustrowane dzieciuchy, którym się w głowach poprzewracało i nie mają co robić.
                Jak uslyszalem, ze forum nie jest wyznacznikiem, to nastepnym razem przyszedlem ze swoim wykladem, ktory juz byl pewnikiem i nie bylo o czym wiecej dyskutowac
                Spritmonitor.de

Komentarz

• iFi
                  Elegance
                  • 2012
                  • 906

Ja po prostu gościa podpuszczałem - chciałem zobaczyć jaka będzie jego reakcja... Im mocniej się oburzał tym większa była moja pewność, że coś jest na rzeczy. Niestety trzeba mieć gadane i znać się na rzeczy, żeby skutecznie odpychać głupie wytłumaczenia ludzi z ASO. Nie każdy ma na to ochotę i wiedzę, a co najgorsze nie powinniśmy się tym zajmować. Od tego jest gwarancja...

Co do samego tematu - samochód właśnie jest naprawiany. Niestety nie mogłem zostać na czas naprawy w ASO bo musiałem jechać do pracy... Nie dowiedziałem się też na jakie sprężyny ma być wymienione, bo przyjmujący mnie pracownik ASO nie wiedział :shock: Ma jednak sprawdzić jakie będą.

Dam znać jak poszło i jak wygląda samochód po wymianie.

[ Dodano: Sro 19 Wrz, 12 20:38 ]
                  No i zrobione. Mam wrażenie, że nigdy nie była na takiej wysokości... Prowadzi się znacznie lepiej. Wcześniej bujała na boki. Miałem wrażenie, że każdy zakręt to walka z masą samochodu. Teraz jest o wiele lepiej. Pokonywanie nierówności stało się mniej dokuczliwe...

Niestety nie dowiedziałem się co mi założyli co tylko potwierdza brak kompetencji pracowników ASO. Jak to Pan stwierdził: "Nie wiem co założyliśmy. Części przyszły prosto ze Skoda bo był specjalnie dobrane, ale na pewno są inne" :evil:

Oto efekt:

Komentarz

• FRESH
                    Drive
                    • 2012
                    • 86
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

a czy możesz zajrzeć i ewentualnie zrobić fote ???

Komentarz

• bishop
                      L&K
                      • 2012
                      • 1430

Zamieszczone przez iFi
                      Niestety nie dowiedziałem się co mi założyli co tylko potwierdza brak kompetencji pracowników ASO. Jak to Pan stwierdził: "Nie wiem co założyliśmy. Części przyszły prosto ze Skoda bo był specjalnie dobrane, ale na pewno są inne"
                      Ten pracownik ASO też jest inny, za taka odpowiedź, omijał bym to ASO ,żeby nie zobaczyli ani złotówki, nawet jakbym miał do następnego 50km

Na foto masz oba baki pełne ?

Komentarz

• iFi
                        Elegance
                        • 2012
                        • 906

Zamieszczone przez FRESH
                        a czy możesz zajrzeć i ewentualnie zrobić fote ???
                        Będzie bardzo ciężko. Starałem się tam jakoś zobaczyć ale nic nie widać. Samochód musiał by znaleźć się na podnośniku...

Ten pracownik ASO też jest inny, za taka odpowiedź, omijał bym to ASO ,żeby nie zobaczyli ani złotówki, nawet jakbym miał do następnego 50km
                        Akurat we Wrocławiu nie ma zbyt dużego wyboru. Miałem do czynienia już ze wszystkimi ASO w tym mieście. Żadne nie zachwyca...

Na foto masz oba baki pełne ?
                        Nie mam LPG. Pisałem w tym temacie bo nie będę zakładał oddzielnego tylko dla swojego przypadku. Wszyscy, bez wyjątków, cierpimy na tę samą przypadłość. Moim zdaniem kwestią jest jedynie to ile km rocznie robi dany samochód... Samochody z LPG ukazują swoje cechy od razu. Te bez LPG dopiero po jakimś czasie. Na ulicy niejednokrotne widziałem O2FL z padniętym tyłem, ale mam wrażenie, że ludzie po prostu nie są świadomi problemu a ASO samo z siebie nie zajmie się sprawą bo klient przecież nie narzeka.

Komentarz

• Rosomak
                          L&K
                          • 2011
                          • 1365
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez iFi
                          że ludzie po prostu nie są świadomi problemu a ASO samo z siebie nie zajmie się sprawą bo klient przecież nie narzeka.
                          Dokładnie! Mój tył "siedział", widziałem to i nie pasowało mi to zbytnio, ale to dzięki forum i tematowi podjechałem do ASO i przedłożyłem im problem...
                          Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                          http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• PPrzemek
                            Drive
                            • 2012
                            • 87

Ja tam ze swoich wspomagających jestem zadowolony.
                            Auto nie jest przesadnie sztywne, komfort bardzo nie ucierpiał - poprzednie były sztywniejsze (3xżółta 1xbiała), ale też pod dużym obciążeniem tył bardziej siedział.
                            Teraz po miesiącu, po wakacjach, gdzie auto było załadowane na maksa, tył dalej jest ok.
                            Tak wygląda auto z pełnymi bakami w 90%, fotelikiem dla dziecka, dojazdówką, lewarkiem i kluczami:
                            Pozdrawiam
                            Przemek

Komentarz

• iFi
                              Elegance
                              • 2012
                              • 906

Wygląda Ok... Szkoda, że Skoda nie jest w stanie wyprodukować takich sprężyn, które podołają z tematem... Może powinni zakładać Eibach Pro Kit do samochodów z LPG :P

Swoją drogą mam teraz wrażenie, że moje światła mijania świecą pod zderzak :/ Przy okazji przeglądu zgłoszę ten problem. Jeśli będą do korekty to zapewne świadczyć to będzie o tym, że od początku zawieszenie z tyłu siedziało i samochód nie powinien był tak opuścić fabryki.

Komentarz

• pepedealer
                                Drive
                                • 2009
                                • 63
                                • Subaru

Witam

Skoda już zamówiona. Za jakis tydzień lub dwa będę odbierał auto. Moje pytanie jest takie. Czy mogę przed odbiorem dokonać pomiaru tylnego zawieszenia i jesli nie będzie trzymało wymiarów to nie odbierać wozu i zażądać od razu wymiany sprężyn? Czy jest jakiś dokument w którym te wymiary (394 mm +- 10mm z tyłu) są opisane. Chciałbym mieć jakąś podstawę. Pozdrawiam

Komentarz

• EBP
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 49

pep

Pomierzyć zawsze możesz , problem w tym ,że auto będziesz miał z pustymi/pustym zbiornikiem. A głównym problemem tych sprężyn jest to że auto jest praktycznie niezdolne do jakiegokolwiek obciążenia (630 kg ładowności) , ale możesz zabrać ze sobą po odbiór auta dwie dorosłe osoby i posadzić je na tylnych siedzeniach - nie będzie potrzebny wtedy żaden pomiar.

Ja w dalszym ciągu walczę o swoje sprężyny , po wymianie nadal jest do dupy. I jest problem z naprawą - ASO wysyła mnie na drzewo do Skody a Skoda VG generalnie olewa sprawę ciepłym moczem.
                                  Ku przestrodze-szalony ponton
                                  https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s

Komentarz

• bishop
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1430

EBP ,turbo kamera , auto świat lub powiatowy rzecznik konsumentów, ale stawiałbym na to pierwsze 8)

Komentarz

• blackrs
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4826
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

w sumie to już dawno w kilka osób powinniście sie skrzynąc i do turbo kamery napisac w tedy szybko by wam dobre sprężyny dali
                                      BYŁA o1 rs
                                      BYŁA o2 1.6
                                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• EBP
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 49

Rzecznik konsumentów odpada - auto w leasingu na firmę a firma nie jest konsumentem
                                        Co to jest turbo kamera?? (jeżeli tvn turbo kamera to chyba nie ma szans oni mają skody )
                                        Zostaje mi tylko oficjalna droga prawna , którą właśnie wszcząłem , niestety to trwa.

Jestem też w trakcie ukladania pisma do UOKiK bo uważam całą sprawę ze sprężynami za grube kurestwo. Gotowe pismo postawię tu na forum , bedzie możliwość wysłania we wlasnym imieniu. aby to mialo sens będzie musialo kilka osób się dołączyć. Nie wiem jakie są szanse na wszczęcie procedury UOKiK o zbiorowe naruszenie interesów konsumentów. Z tego co się zorientowałem szanse są spore a podejście Skody VG do tematu zasługuje na zemstę :twisted:

Komentarz

• bishop
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1430

Zamieszczone przez EBP
                                          Co to jest turbo kamera?? (jeżeli tvn turbo kamera to chyba nie ma szans oni mają skody )
                                          :lol: że ręka rękę myje i nie będzie juz rabacików...
                                          ale bym spróbował ...co odpiszą ?
                                          z klekotami 1.4tsi trochę ich nakuli , tylko niby w golfie

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4826
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

spokojnie był koles w turbo kamerze z octavia i był szeroki reportaż jak to mu ściąga w prawo
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6
                                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• mau74
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 56

ja proponuję nie podpisywać protokołu odbiory auta zanim nie obejrzy się bryczki i wszystkiego nie pomierzy, sam osobiście mam te sprężyny wspomagające i jestem zadowolony

Komentarz

• termit886
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 261
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mau74
                                                ja proponuję nie podpisywać protokołu odbiory auta zanim nie obejrzy się bryczki i wszystkiego nie pomierzy, sam osobiście mam te sprężyny wspomagające i jestem zadowolony
                                                mau74 a do jakich springów dołożyli Ci te wspomagające? Chodzi o oznaczenie

Komentarz

• EBP
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 49

Wreszcie mam wymienione - wsadzili wspomagające i dali sprężyny które były od początku , te które wsadzili przy pierwszej wymianie zabrali - ciekawe kto się na nie załapie . Tył wyraźnie sztywniejszy , zobaczymy jak będzie po załadowaniu auta potężną dawką 100 kg .

Ostatnio zacząłem podglądać Octavie i albo jestem przewrażliwiony albo problem dotyczy każdej nowej octavii bez wyjątku , nie tylko kombi - ludzie sprawdzajcie swoje auta , zapakujcie dwie osoby na tylną kanapę i zobaczcie wizualnie czy auto siedzi czy nie.

Jeszcze jedna prośba - chcę się dowiedzieć od kiedy mniej więcej ten problem się pojawia. Piszcie w modelach z jakiego miesiąca/roku pojawia się problem sprężyn . Najlepiej na pw aby nie zaśmiecać forum , potrzebne jest mi do pisma , do UOKiK aby można określić od kiedy pojawia się ten problem. Dzięki .

Komentarz

• bishop
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1430

Zamieszczone przez EBP
                                                    Najlepiej na pw aby nie zaśmiecać forum , potrzebne jest mi do pisma , do UOKiK aby można określić od kiedy pojawia się ten problem. Dzięki .
                                                    Jak zabierasz się solidnie za sprawę :kciukgora , to może założyć nowy temat, wszyscu użytkownicy bedą mieli pełny obraz ?

Komentarz

Pracuję...